تأییدی بر دلالی 90
«چرا 90 بزرگترین دلال فوتبال ایران است؟
پیش از این در یادداشتی تلاش کردم به این سوال اساسی پاسخ دهم که «چرا 90 بزرگترین دلال فوتبال ایران است؟» و البته در آن یادداشت تاکید کردم هدف دلالی برنامه 90 تلاش برای تاثیرگذاری بر همه شؤون فوتبال کشور است و این سوال را مطرح کردم که: آیا تلاش برای تاثیرگذاری بر همه تصمیمات فوتبالی و حتی دخالت در انتصابات فوتبال و تعیین افراد برای جایگاههای مختلف و رایزنی بیرون از برنامه برای حضور افراد مورد نظر در پستهای مختلف فوتبال با استفاده از قدرت برنامه ۹۰، نامی جز «دلالی پیشرفته» دارد؟ این روزها اتفاقاتی در برنامه 90 روی داده است که بار دیگر حقانیت مطلب قبلی را ثابت میکند. بررسی این رویداد و حواشی آن نشان میدهد عدالتی که 90 از آن دم میزند تنها در ادعاست نه در عمل. ماجرا به گفتوگوی تلفنی سيدمهدی رحمتی با برنامه 90 و علت کنارهگیری وی از تیمملی فوتبال باز میگردد، جایی که رحمتی که خود را همسایه کارلوس کیروش سرمربی تیم ملی در ساختمان محل زندگیاش معرفی کرد خطاب به مجری برنامه 90 گفت: به هرحال ما همسايه آقاي كیروش هستيم و آپارتمانهايمان در يك مجتمع قرار دارد. ما از رفت و آمدهاي ايشان مطلع ميشويم و مثلا خبردار شديم كه خود شما همين چند روز قبل میهمان كیروش بوديد. رحمتي با دادن اين آمار قصد داشت به تحركاتي اشاره كند كه برخي عناصر تيمملي عليه او انجام ميدهند اما خواسته يا ناخواسته دردسر بزرگي براي مجري 90 درست كرد. فردوسیپور که از این جمله رحمتی شوکه شده بود نتوانست در آن برنامه پاسخی برای قانع کردن مخاطب خود که از او فردی عادل در ذهن خود ساخته است بیابد و به سرعت از این مساله گذشت.
اما انتقادات گسترده در رسانهها به علت حضور فردوسیپور در منزل کیروش و حمله امیر قلعهنویی به فردوسیپور در برنامه هفته بعد موجب شد مجری 90 از خود دفاع و در واقع موضوع را توجیه کند. هنگامی که امیر قلعهنویی روی خط زنده برنامه خطاب به فردوسیپور عنوان کرد که «خانه کیروش شام چه خوردی؟» وی برآشفته شد و درباره ماجرای حضورش در منزل کیروش اظهار داشت: «بنده هیچگاه در منزل کی روش حضور نداشتهام و فقط برای حضور در برنامه 90 یکبار به لابی محل اقامت ایشان رفتم و از وی دعوت کردم که در برنامه حضور یابد. درباره جلسه با سرمربی تیم ملی هم هر گاه که نیاز باشد من با سرمربی تیم ملی جلسه میگذارم. در گذشته نیز به مربیان تیمهای ملی کمک کردهام و از این به بعد هم اگر لازم باشد با ایشان و هر فرد دیگری که این مسؤولیت را بر عهده داشته باشد جلسه خواهم گذاشت».
درباره این گفتههای فردوسیپور چند نکته و سوال وجود دارد:
1- حضور فردوسیپور در منزل کیروش با توجه به تایید آن توسط سرمربی تیم ملی و مجری 90 قابل انکار نیست و محل جلسه چه لابی منزل باشد چه اتاق پذیرایی در اصل ماجرا تغییری ایجاد نمیکند.
2- سوال بسیار مهم این است که اصولا چرا باید یک مجری تلویزیونی که تنها مسؤولیتش اجرای یک برنامه ورزشی است، با سرمربی تیم ملی فوتبال کشور جلسه بگذارد؟ آیا این امکان برای همه اهالی رسانه و حتی سایر مجریهای تلویزیون فراهم است؟ به گفته فردوسیپور وی برای دعوت از کی روش به منزلش رفته است. سوال اینجاست که از چه زمانی صدا و سیما برای دعوت از میهمانان، مجری یا تهیه کننده برنامه را به منزل افراد میفرستد؟ اگر بنابر حضور نمایندگان صدا و سیما در منزل افراد برای دعوت از آنان باشد باید یک سازمان مستقل با کارمندان متعدد تاسیس شود تا دهها شبکه رادیو- تلویزیونی صدا و سیما بتوانند میهمانان خود را دعوت کنند. به نظر میرسد این ادعا، سخنان ناراستی است که مجری 90 که همواره دم از صداقت میزند برای فرار از سوالات متعددی که به ذهن مخاطبان 90 و اهالی رسانه راه یافته، به زبان آورده است .
3- فردوسیپور تاکید کرده است که پیش از این هم از این نوع جلسات داشته و هر وقت نیاز بداند این جلسات را با سایر مسؤولان نیز برگزار خواهد کرد. اگر چه امیر قلعهنویی و علی دایی مربیان قبلی تیمملی فوتبال گفتههای فردوسیپور را تکذیب کرده و گفتهاند که جلسهای با وی نداشتهاند و این باز هم دروغ دیگری است از مجری عادل برنامه 90 اما سوال اینجاست که آیا جلسات قبلی (به فرض صحت) با هماهنگی مسؤولان فوتبال بوده است یا اینکه فردوسیپور شخصا اقدام به این کار کرده است؟ اصولا فردوسیپور در چه جایگاهی قرار دارد که میتواند تشخیص دهد با چه مسؤولی و چه زمانی جلسه بگذارد؟ وی در این جلسات چه مطالبی را مورد تاکید قرار داده یا خدای ناکرده تحمیل میکند؟ مگر 3 ساعت زمان در هفته فرصت کافی برای هر آنچه وی قصد دارد به مسؤولان فوتبال بگوید، نیست؟ آیا فردوسیپور از قدرت برنامه 90 برای برگزاری این جلسات استفاده میکند؟ آیا مسؤولان صدا و سیما بر تحرکات وی خارج از برنامه 90 که با کمک قدرت رسانه ملی انجام میشود نظارتی دارند؟
4- اما سوال اساسی دیگر این است که در جلسه فردوسیپور با کیروش چه گذشت؟ برخی معتقدند مهدی رحمتی به عمد بحث حضور فردوسیپور را در خانه سرمربی تیم ملی به میان کشید تا غیرمستقیم اشاره داشته باشد به تاثیر احتمالی فردوسیپور بر کیروش. به هرحال به نظر میرسد زمانیکه فردی که ادعای تاثیرگذاری بر همه شئون فوتبال را دارد با سرمربی تیم ملی فوتبال جلسه میگذارد، اسامی اعضای تیمملی یکی از مهمترین بحثها باشد. اصولا افرادی که با جلسه و مذاکره با برنامه 90 همراه شوند دیگر مورد حمله فردوسیپور در برنامه زنده واقع نمیشوند.
نکته دیگری که پس از اعلام اسامی تیمملی برای بازی با لبنان به ذهن متبادر میشود این است که تغییرات در اسامی تیم ملی چه ارتباطی با جلسه کذایی مورد اشاره داشته است؟ یکی از مهمترین تغییرات، مربوط به کاهش بازیکنان تیم پرسپولیس بود که مورد انتقاد شدید رویانیان هم قرار گرفت. سوال مهم در این بخش این است که بین درگیری چند هفته پیش رویانیان با فردوسیپور، جلسه فردوسیپور با کیروش در منزل وی و کاهش بازیکنان پرسپولیس در تیم ملی فوتبال چه رابطهای وجود دارد؟ پاسخ به این سوالات متعدد میتواند پشت پردههای بیشتری از دلالی پیشرفته برنامه 90 را فاش کند.
نکته آخر اینکه افشاگری مهدی رحمتی در برنامه 90 نخستین افشاگری علیه مجری این برنامه نبوده و آخرین آن نیز نخواهد بود، پیش از این نیز مجتبی شریفی، رئیس وقت کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، علیه عادل فردوسیپور دست به افشاگریزده بود. شریفی در یکی از گفتوگوهایش با مجری برنامه 90 هنگامی که بشدت از سوی فردوسیپور تحت فشار بود، برای تعدیل فضا دست به یک افشاگری زد و گفت: «همين خود شما مگر براي بخشيده شدن علي كريمي براي بازي با سپاهان پا درمياني نكرديد؟» این افشاگری کافی بود تا انتقادات فراوانی متوجه برنامه 90 شود. قطعا افشاگریهای بعدی نیز موجب خواهد شد هم مسؤولان صدا و سیما و فدراسیون فوتبال با حساسیت بیشتری اقدامات مجری برنامه 90 را دنبال کنند و هم میزان اعتقاد مخاطبان 90 به عدالت این برنامه دستخوش تغییرات اساسی شود.